İnterstisyel Sistit

İnterstisyel Sistit

İnterstisyel sistit ise mesanede enfeksiyon belirtisi olmadan, mesane duvarının iltihaplanması ve tahrişi olmasıdır. Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen interstisyel sistit mesanede ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur. Gençlerde ortaya çıkabilmekle beraber, interstisyel sistit en sık 30 ila 40 yaşları arasında görülür. Ayrıca kadınlarda erkeklere kıyasla 9-10 kat daha fazla saptanmaktadır.

Nedenleri

Hastalığın nedenleri henüz net olarak tespit edilemese de, araştırmalara göre aşağıdaki durumların rol oynayabileceği düşünülmektedir. Epitelyumda (Mesaneyi içeriden kaplayan koruyucu tabakada) ya da mesanede hasar. Epitelyumdaki bir sızıntı idrardaki toksik maddelerin mesanenizi tahriş etmesine neden olabilir. Bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepki Alerjik reaksiyon Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları İdrarda tahriş edici madde Mesaneyi kontrol eden sinirlerin zarar görmesi Kalıtımsal nedenler

Belirtiler

İnterstisyel Sistit Belirtileri Şunlardır; Gündüz ve gece boyunca sıklıkla küçük miktarlarda sık idrara çıkma Ani gelen idrara çıkma hissi Mesane veya alt karın bölgesinde ağrı Kronik pelvik ağrı (tüm pelvik bölgede görülen, en az 6 ay süren ve geçmeyen ağrı) Anüs ve perianal bölgede (anüs ile cinsel organlar arasında bulunan bölge) ağrı Cinsel ilişki sırasında ağrı ve libido düşüklüğü Bunların Yanı Sıra İnterstisyel Sistit; Mesane duvarının sertleşmesiyle daha az idrar depolamanıza neden olur, Sık idrara çıkma nedeniyle günlük yaşamın ve sosyal aktivitelerin etkilenmesi yaşam kalitenizi düşürür, Sık idrara çıkma ve ağrının yarattığı stres cinsel yaşamınızı etkileyebilir. İnterstisyel sistit ile ilişkili kronik ağrı ve uykunuzun bölünmesi nedeniyle yaşadığınız stres depresyona yol açabilir.

Tanı Yöntemleri

Endoskopi ve biyopsiyle konur. Mesaneden sistostopi esnasında küçük bir doku örneği alınır ve incelenir.

Tedavi Yöntemleri

İntersitisyel sistitte semptomların giderilerek hastaların yaşam kalitesinin arttırılması esastır. Şikayetleriniz arttığında farklı tedavileri ve tedavi kombinasyonlarını denemeniz gerekebilir. Bazı hastalarda tek bir yöntemle şikayetleri azalırken, bazı hastalarda ise birden çok tedavi ye da cerrahi yollar gerekli olabilir.

Tahriş olmuş mesane mukotasını onarmak için pentosan polisülfat sodyum İdrar yaparken acı ve pelvik ağrı gibi şikayetlerinizi azaltacak şu ilaçlar kullanılabilir

 

  • Ağrı kesiciler
  • Kas gevşeticiler
  • Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar
  • Ani idrara çıkma ve sık idrara çıkmayı önleyebilecek antihistaminikler,
  • Antidepresanlar 

Elektriksel uyarı, mesaneyi kontrol eden kasları güçlendirerek kan akışını artırabilir. Elektrik uyarısı fizik tedavi sırasında gerçekleşebilir veya cerrahi işlemle karın içine yerleştirilen uyarıcı ile yapılabilir.

Bazı hastalarda akupunkturun yararlı olduğunu belirtmiştir.

Karnınıza yerleştirilen sensörler, mesane kaslarınızın hareketine cevap vermenizi ve kontrol etmenizi öğretir.

İdrarın daha uzun süreler boyunca tutulmasıyla hastalar daha fazla idrarı başarılı bir şekilde tutabilmektedir.

Genel anestezi altında mesaneniz sıvı doldurularak ile genişletilir.

Mesanenizdeki sinirleri geçici olarak felç ederek ağrıyı hafifletebilir.

Stresi yönetmek ve mesaneyi tahriş edebilecek bazı yiyeceklerden (alkol, narenciye, baharatlı yiyecekler, çikolata, kafein, gazlı içecekler ve yapay tatlandırıcılar) uzak durmak önemlidir.

Bu, vücuttaki inflamasyonu azaltabilir.

Herhangi bir kronik ağrı durumunda olduğu gibi, stresi yönetmek, interstisyel sistit belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda cerrahi, bir seçenek olabilir. Cerrahi seçenekler arasında ülserlerin yakılması veya çıkartılması, mesanenin cerrahi ile büyütülmesi yer alır.

Tavsiye Edilen Yazılar