Gonore (Bel Soğukluğu)

Gonore (Bel Soğukluğu)

Gonore ya da sık bilinen adıyla bel soğukluğu,   Neisserria gonorrhoeae isimli bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki sırasında semen ve vajinal sıvılar yoluyla bulaşır.

 

Gonokokkal enfeksiyonlar tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur.Hem kadın, hem de erkeklerle görülmekte birlikte, erkeklerde görülme saklığı daha fazladır. Özellikle 15-24 yaş arası gençlerde görülür.

 

Bel soğukluğu en sık cinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkiler. Kadınlarda, rahim ağzına da bulaşabilir. Anneleri enfekte olursa bebekler doğum sırasında enfekte olabilir.

 

Bebeklerde gonore en sık gözü etkiler.

 

Bel soğukluğundan korunmanın en etkili yolu korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmaktır.

Belirtiler

Etken vücuda girdikten sonra 4-6 gün arasında belirtiler ortaya çıkar. Ancak bel soğukluğu kimi zaman belirti vermez. Belirti verdiğinde ise çoğunlukla cinsel organlarda gözle görülen bulgular vardır. Bunlar;

Erkeklerde

İdrar yaparken ağrı ve yanma,

Penisten beyaz, sarı ya da yeşil renkte akıntı

Penis ucunda kızarıklık

Penis ucunda kaşıntı

Peniste berrak renkli akıntı

Testislerde ağrı ya da şişlik (daha nadir)

Kadınlarda

Vajinal akıntı

İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi

Dış genital bölgede kaşıntı

Adet dönemi dışında vajinal kanama, özellikle cinsel ilişki sonrasında kanama

Cinsel ilişki sırasında acı hissetme

Alt karın ya da pelvik bölgede ağrı

 

Erkeklerin yüzde 10’unda hiçbir belirti görülmez. Kadınların ise çoğunda herhangi bir belirti görülmez ya da belirtiler vajina ya da idrar yolları enfeksiyonlarla karıştırılabilir. Belirtiler olmasa da enfeksiyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açma riski vardır.

Vücudun diğer bölgelerinde bu enfeksiyonun yol açabileceği belirtiler şunlardır:

Anal kaşıntı, rektumdan akıntı, tuvalet kâğıdında görülebilen kırmızı lekeler (kanama), dışkılama sırasında ağrı.

Gonore virüsü gözleri etkilediğinde gözlerde ağrı, ışığa hassasiyet ve gözlerin biri ya da ikisinden iltihaplı akıntı görülür.

Boğaz ağrısı ve boyundaki lenf bezlerinde şişlik görülebilir.

Eklemlerden biri ya da birkaçı bu bakteri nedeniyle iltihaplanmışsa (septik artrit), enfekte olan eklemler kırmızı, şişmiş ve ağrılı olur.

Gonore, tedavi edilmediği takdirde kadın ve erkekte ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. 

Kadınlarda pelvik inflamatur hastalık (PID) oluşabilir ve bu nedenle tüplerde yapışıklık ve tıkanıklık, kısırlık, uzun dönemli kasık ve karın ağrılarına neden olabilir.

Erkeklerde testislerin bağlı olduğu tüplerde ağrı ve nadiren kısırlık ile sonuçlanabilir. Tedavi edilmeyen gonore kan ve eklemlere yayılabilir. Bu, hayati tehlike arz eden bir durumdur. Gonore geçiren kişi korunmasız ilişkiyle tekrar hastalığa yakalanabilir.

Bulaşma Yolları

Bel soğukluğu bakterileri en sık oral, anal veya vajinal ilişki dahil olmak üzere cinsel temas sırasında bir kişiden diğerine geçer. Gonore ile enfekte hamile kadın doğum sırasında bebeğe hastalığı bulaştırabilir.

Tanı Yöntemleri

İleri incelemeler için erkeklerde idrar kanalından, kadınlarda rahim ağzından, gerekli durumlarda rektum ve boğazdan örnek alınabilir.

Bel soğukluğu hastalarının yüzde 40’ında klamidya beraberinde görülür.

Genelde fiziki muayene esnasında üretradan sarı yeşil renkli akıntı görülür veya külota bulaşmış akıntı görülür.

Tedavi Yöntemleri

Bel soğukluğu, bakteriler yoluyla oluştuğu için antibiyotikler ile tedavi edilir. Antibiyotik iğne ya da hap şeklinde alınabilir ve mutlaka doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Ancak hastalık idrar yolları ve başka organlarda kalıcı hasara neden olmuşsa bu hasarların tedavisi başka yollarla yapılır.

Bel soğukluğu teşhisi konulduysa, kişinin partnerinin de, tedavisi gereklidir, aksi takdirde tekrar bulaşma riski vardır.

Bebeklerde: Gonore ile doğmuş bebeklerde gözlerdeki enfeksiyonu önlemek için ilaç tedavisi uygulanır. Enfeksiyon ilerlerse antibiyotik verilebilir.

Korunma Yolları

Cinsel ilişkiye girilecekse korunma yöntemlerini mutlaka kullanmak gerekir.

Her çeşit cinsel ilişkiden (vajinal, oral ve anal) önce kondom kullanın. Kondomun yırtılmamasına ve doğru şeklide kullanılmasına özen gösterin.

Partnerinize cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında konuşun.

Karşılıklı tek eşlilik riski azaltmaktadır

Partneriniz cinsel yollarla bulaşan enfeksiyon belirtilerine sahipse (idrar sırasından acı, genital bölgede kızarıklık ya da siğille) tedavi olana dek cinsel ilişkiden kaçının.

Tavsiye Edilen Yazılar